St. Léonard de Noblat en het “Domaine de Romefort” liggen aan een eeuwenoude pelgrimsroute naar Saint Jacques de Compostela (Spanje) en Rome. De oorsprong van het woord Romefort verwijst naar Romaeus en Fort .

Een stevige en veilige plek om (roomse) pelgrims te beschermen. Langs vele pelgrimsroutes onstonden deze Romeforts.

Voordat de Barrage de L'Artige werd gebouwd in de negentiende eeuw was het water in de rivier de Vienne regelmatig te hoog om veilig over te kunnen steken. In de middeleeuwen moesten ruiters en karren soms dagen wachten voordat ze de rivier over konden. Zo zocht menigeen een veilige plek om te overnachten. Ze waren op het terrein van Romefort veilig voor struikrovers en ander gespuis.

 

Lange tijd was “Domaine de Romefort” een verzameling huisjes met schuren waar boeren woonden. In de zeventiende eeuw is het Manoir gebouwd.

Er zijn in totaal acht gebouwen waarvan – naast het Manoir – twee ooit woonhuizen waren. Ook deze zijn later gebruikt om koeien te stallen. De meeste schuren hebben een klassieke indeling. In het midden van de schuur zit een grote opening waar de hooikarren in gereden kunnen worden. Met aan beide zijden een hooizolder waaronder de vroeger de koeien stonden.

Het landgoed bestaat uit 28 hectare. Aan de oostkant liggen de gebouwen. In het noorden loopt de rivier La Vienne. Aan de andere zijde ligt het middeleeuwse plaatsje St. Léonard de Noblat. De route D7bis is de oude pelgrimsroute.

 

info@DomainedeRomefort.com

(0033) 555368917
of
(0033) 685045063

Domaine de Romefort – 87400 St. Leonard de Noblat – Haute Vienne – Frankrijk

© Domaine de Romefort 2007
Design by Martijn